I Am Nothing But Emotion CD

I Am Nothing But Emotion, No Human Being, No Son, Never Again Son

CD/LP, Blue Soldier Records/Pocket Records/Pastel Music/Love Da Records/Gold Typhoon Music, 2010


back Halvuppskattad tysk ­elektro-singer/songwriter tappar den musikaliska tron, flippar ur under turné, hoppar av, slår sig i slang med japansk prostituerad, slutar raka sig, glider omkring i mjukisbyxor, börjar spela på gatan. Drar sedan hem för att göra sitt sjunde album i vardagsrummet, utan ljud­isolering. Och ser på skivomslaget ut som en lodis med heroin i blodet och tårar i den mot fjärran riktade blicken.

Jag vet inte, jag. Historien kan ha designats för att ge en haltande karriär en nystart, men det spelar mindre roll – för Hecker gör bättre musik än någonsin. Allt har strippats ned till ett minimum; med akustisk gitarr, piano, svepande syntsjok och plinkande leksaks­xylofon, gör han lika skör som stor popmusik. Mestadels enkla strukturer och melodier men stämningsfullt och ödesmättat, inte minst tack vare Heckers i grunden smöriga röst som här ekar (bokstavligen) i helt rätt sammanhang.

Det är vackra vaggvisor för tappade sugar med romantiska undergångsfantasier, lite som den norska särlingen Kaadas bräckliga knäppskalle­epos »Music for moviebikers«.

Vart japanskan tog vägen? Ingen aning, men en låt på skivan handlar om henne. Kanske alla.

Bästa spår: »The Greatest Love Of All«.